Sladce ale zdravě

Cukr je první věcí, kterou vyřadíte chcete-li přejít na zdravé stravování. Rafinovaný cukr je velice návykový a jsou prokázány jeho negativní dopady na zdraví člověka, proto se mu také často přezdívá „bílý jed” nebo „bílý zabiják”. Pokud se ale sladké chutě nedokážete vzdát, zvolte alespoň jeho zdravější alternativy a uvidíte, že to vašemu tělu jen prospěje.
med a skořice
·         Med – Je určitě nejznámější náhražkou. Surový med obsahuje spoustu prospěšných minerálů jako je železo, hořčík, vápník, zinek, draslík a selen. Navíc pomáhá snižovat krevní tlak, léčí problémy oběhového systému, pomáhá při nachlazení a spoustu dalšího.
stevia listy
·         Stévie –Jedná se o tropickou rostlinu a je až 30x sladší než cukr. Její výhodou je, že neobsahuje žádné kalorie ani sacharidy. Nezvyšuje tak krevní cukr. Zlepšuje trávení, snižuje tlak a má protizánětlivé účinky.
·         Kokosový cukr –Získává se tepelným zpracováním květu kokosové palmy. Má nízký glykemický index a vysoký obsah vitamínu B, železa, vápníku, fosforu a zinku. Podporuje navíc imunitní systém.
·         Datle –Jsou perfektním zdrojem železa, draslíku a vápníku. Pomáhá snižovat krevní cukr i tlak, zlepšují kvalitu vlasů a nehtů. Seženete je v podobě sušených nebo čerstvých plodů nebo je z nich vyroben sirup.
·         Třtinová melasa –Jedná se o extrakt z cukrový třtiny, který vzniká při výrobě cukru. Obsahuje velké množství organických a minerálních látek. Při dlouhodobé konzumaci se stará o pročišťování lymfatických uzlin a regeneraci toku krve.
lžíce a vidlice obsypané cukrem
·         Rýžový sirup –Má nulový obsah fruktózy. To znamená, že energie po jeho konzumaci se uvolňuje postupně. Je bohatý na některé vitamíny B, mangan, hořčík a zinek.
·         Sladěnka –Získává se extrakcí z ječmene. Konzistenci má stejnou jako med, ale sladí méně.
·         Sušené ovoce –Je asi nejlepší náhražkou nezdravého mlsání. Při výběru sahejte po ovoci, které není siřené.